· seo · 6 min. leestijd
GAP-analyse van je concurrentie uitvoeren voor je SEO strategie
Een GAP-analyse helpt je zwakke punten in SEO te vinden en te verbeteren, zodat je gericht kunt concurreren en je posities in de zoekresultaten kunt versterken.

Een GAP-analyse klinkt misschien wat saai, maar het is cruciaal voor een succesvolle SEO-strategie. SEO is namelijk geen op zichzelf staande activiteit; het wordt sterk beinvloed door wat je concurrentie doet. Als jij in de zoekresultaten stijgt, betekent dit automatisch dat één of meerdere concurrenten dalen. Dit maakt het belangrijk om te weten waar jouw zwakke punten liggen ten opzichte van hen. Een GAP-analyse helpt je om de gaten in je SEO aanpak te vinden, zodat je strategisch kunt focussen op de gebieden waar je de grootste verbetering kunt behalen. We doen dit onderzoek met de SEO-tool SERanking. Bij een GAP-analyse kijken we naar drie gebieden:
- On-page SEO (content)
- Technische SEO
- Off page SEO (backlinks)
- Focus op het juiste SEO gebied
- Stap 1: Identificeer je SERP concurrenten
- Stap 2: On page SEO analyse
- Stap 3: Technische SEO
- Stap 4: Off-page SEO (backlinks)
- Plan van aanpak -Content verbeteren -Linkbuilding -Technische SEO verbeteren
- Bekijk de tutorial van SERanking
- Conclusie
Focus op het juiste SEO gebied
Het heeft geen zin om tijd en geld te steken in een gebied waar je al beter scoort dan je concurrenten. Als je bijvoorbeeld al de beste technische SEO hebt, is het slimmer om je aandacht te leggen op je content en/of het vergaren van backlinks. Zo maak je effectief gebruik van je middelen en vergroot je je kansen om je concurrenten in te halen.
Stap 1: Identificeer je SERP concurrenten
Een succesvolle GAP-analyse begint bij het bepalen wie je echte concurrenten zijn. Maar hoe herken je die?
- Zelfde doelgroep: Ze richten zich op dezelfde klanten als jij.
- Ranken op dezelfde zoektermen: Ze proberen te scoren op dezelfde zoekwoorden.
- Directe concurrentie: Als een klant voor hen kiest, hebben ze jouw product of dienst niet meer nodig.
Stap 2: On page SEO analyse
Om te bepalen hoe jouw content het doet ten opzichte van de concurrent, willen we 4 dingen weten:
- Traffic: dit is het totaal aantal verkeer van je gehele website.
- Traffic info: dit is het verkeer van alle informatieve content op je pagina. Vaak zie je dat websites een /blog gedeelte hebben.In SERanking kun je filteren op pagina url’s. In dit geval filteren wij op /blog en kijken we hoeveel het totale verkeer is.
- Aantal URLs info: het aantal urls die informatieve content bevatten. In bovenstaande afbeelding kijken we naast het totale verkeer ook naar hoeveel URLs het betreft.
- Verhouding verkeer > urls: een percentage van de verhouding tussen het verkeer en URL. Dit doe je door de traffic info te delen door het aantal URLs.
Stap 3: Technische SEO
Voor technische SEO kun je focussen op kernstatistieken zoals Core Web Vitals (CWV), laadsnelheid op mobiel, en de prestaties van de grootste contentful paint (LCP), first input delay (FID) en cumulative layout shift (CLS). Dit meten we als volgt:
- Pingdom pagespeed: Vul het domein in en start de test. Hierna komt er een “perfomance grade” uit. Deze gebruiken we voor onze analyse.
- Pagespeed CWV score: Na het invoeren van de domeinnaam, krijg je 4 scores op het gebied van prestaties, toegankelijkheid, praktische tips en SEO. Deze scores tellen we bij elkaar op en delen we door 4. Zodat we de gemiddelde score hebben. Deze gemiddelde score gebruiken we in onze GAP analyse.
Stap 4: Off-page SEO (backlinks)
Als laatste willen we statistieken hebben over de Off-page performance van onze site ten opzichten van de concurrentie. We meten de volgende dingen:
- Merk traffic: dit is het verkeer dat iemand op het merk zoekt én er op klikt. Dit kun je doen door op het merk als zoekterm te filteren binnen SERanking en daarna het verkeer bij elkaar op te tellen. Let op dat je verschillende varianties meeneemt van het merk.
- Het aantal backlinks. Ook te vinden binnen SERanking (zie eerste afbeelding Stap 2: on page SEO).
- Referring Domains: ‘Verwijzende domeinen’ genoemd in de eerste afbeelding bij Stap 2.
- Domain Authority (DA): Via Ahrefs kun je de DA van het domein vinden.
- Domain Trust (DT): SERanking heeft een iets andere beoordeling van domeinen en gebruikt daarom DT, inplaats van de DA metrics. Wij nemen graag beide mee omdat ze dus kunnen verschillen. De Domain trust (DT) vind je gewoon binnen SERanking.
- Brand search: Dit is het aantal keer dat er op een merk gezocht wordt. Vaak zie je dat op dezelfde manier als punt 1, alleen in een andere kolom.
- Link growth: Hoeveel % is het aantal backlinks in het afgelopen jaar gegroeid?
Plan van aanpak
Nu je weet waar je zwakke punten liggen, is het tijd om je strategie te bepalen. Begin met het aspect waar je de grootste kans op verbetering hebt. Dit kan content, backlinks of technische SEO zijn.
Content verbeteren
Als je zwakste punt content is, kun je bijvoorbeeld:
- Wekelijks of zelfs dagelijks nieuwe content schrijven met de Content Idee Finder van SERanking
- Een audit doen van de on-page optimalisaties van je bestaande content.
- Het laaghangend fruit vinden middels een zoekwoordenonderzoek.
Linkbuilding
Als backlinks je zwakke punt zijn:
- Voer een analyse uit om waardevolle links te vinden die jouw concurrenten hebben.
- Schrijf gastblogs voor kwalitatieve websites, die linken naar jouw website.
Technische SEO verbeteren
Als technische SEO je zwakke punt is:
- Voer een technische audit uit van je website.
- Werk samen met je ontwikkelaars om prestaties te verbeteren.
- Onderzoek hoe je meer content geindexeerd kunt krijgen door bijvoorbeeld categorieen en filters te optimaliseren.
Meer weten over Technische SEO? Bekijk dan deze blog.
Bekijk de tutorial van SERanking
Liever deze instructies in een video bekijken?
Conclusie
Met een GAP-analyse kun je gericht werken aan het verbeteren van je SEO-prestaties en effectief inlopen op je concurrenten. Door slim te kiezen waar je op focust, kun je sneller resultaat boeken en beter gebruikmaken van je middelen. Daarnaast is het belangrijk om ook de kosten in je achterhoofd te houden. Het optimaliseren van de content op je eigen website, kost namelijk geen geld (alleen tijd), waar linkbuilding wel geld kost. Zorg er dus voor dat je realistisch kiest. Als je GAP met je concurrentie op het gebied van backlinks erg groot is, kan het dus slimmer zijn om je te focussen op het schrijven van waardevolle content, omdat het budget er misschien niet is voor het inkopen van backlinks.
Liever je gehele SEO-strategie uitbesteden? Neem dan snel contact op!